5 Elementen·Geluk en balans in leven

Elementen Wijzer

Hoe je levensbelemmeringen met de 5 elementen kunt diagnosereen en oplossen.

De leer van de 5 elementen vormt de basis van Feng Shui. Deze elementen zijn: hout, vuur, aarde, metaal en water. Als jij, je thuis of op je werkplek niet op je gemak voelt, dan kan dit een teken van onbalans zijn.

Wat je het beste kunt doen in een dergelijke situatie, is een kijkje rondom je huis of kantoor nemen en vaststellen of er een bepaald element domineert of misschien helemaal niet aanwezig is.

In de ideale situatie moet je alle 5 elementen terug kunnen vinden in je omgeving.

Mensen die bij mij workshop of cursus hebben gedaan, hebben geleerd hoe je alle 5 elementen in je omgeving kunt identificeren. Kun je dit nog niet, dan nodig je uit om een keertje een les bij mij te volgen.

Anyway, de aanwezigheid van alle 5 elementen in je omgeving en het balans tussen deze elementen is heel belangrijk voor goede Feng Shui. Je kunt dan meer rust en harmonie ervaren, wat weer een positief effect kan hebben op je welzijn, productiviteit en succes.

Ik heb een speciale “Elementen Wijzer” gemaakt met de meest voorkomende problemen, welke geassocieerd zijn met het gebrek of overdaad aan elementen. Deze wijzer kan je helpen ontdekken welk element uit balans is in je omgeving, en hoe je de balans kunt herstellen, zodat je met meer plezier kunt wonen, werken en meer successen in je leven kunt behalen.

Meest voorkomende problemen: 

 • depressie, lethargie, eenzaamheid, overgewicht – te weinig vuur of te veel water als element
 • onstabiliteit, slechte relaties, piekeren – te weinig aarde
 • gebrek aan nieuwe kansen, geen carrièregroei, onmogelijke spirituele connectie met de wereld – te weinig water
 • slechte gezondheid, geen groei, lage vitaliteit, disharmonie in het gezinsleven – te weinig hout
 • nervositeit, vermoeidheid, druk om het druk zijn, niet geconcentreerd, rommelig, geen structuur – te veel metaal
 • geen plezier, weinig vreugde, geen levenslust – te weinig vuur
 • impulsiviteit, woede, frustratie, spanning – te veel vuur
 • te kort aan creativiteit en initiatief, geen vermogen om helder te denken en te analyseren – te weinig metaal
 • financiële problemen, te veel rekeningen, te weinig inkomen – te weinig water of hout
 • vastgelopen of bedrukkende relaties, verveling, overdreven serieus – te veel aarde
 • te veel discipline, te conservatieve denkwijze – te veel aarde
 • Bekijk nu alle belangrijke ruimten in je huis zoals de woonkamer, entree, slaapkamer, kantoor en zelfs de tuin en controleer of je huis of werkplek in goede Feng Shui conditie is en of de elementen in balans zijn. Zie je situaties waar dit niet het geval is, gebruik dan de onderstaande “Elementen Wijzer” om de situatie te verbeteren.

“Elementen Wijzer”

Water element.

Het water element wordt geassocieerd met business, carrière and nieuwe kansen, maar beïnvloedt ook emoties, gevoelens en intuïtie.
Je kunt het water element in je omgeving toevoegen door gebruik te maken van de kleur blauw en zwart, golvende lijnen, watervallen, vissenkommen en fonteintjes. Als er een overschot aan water is, vermijd donkere kleuren en alles wat met water geassocieerd is. Voeg planten en bloemen toe aan je omgeving.

Hout element.

Het hout element wordt geassocieerd met gezondheid, groei en vooruitgang. Dit element beïnvloedt ook het familiegeluk.
Je kunt het hout element in je omgeving toevoegen door kleur groen en bruin te gebruiken. Hoge vormen en lijnen, planten, bloemen, bloem- en bladmotieven, houten meubels en natuurlijke materialen zoals grassen, rotan, bamboe vertegenwoordigen ook het hout element. Als er een overschot aan hout is, kan dit ruzies en misverstanden veroorzaken. Probeer dan de kleur rood (vuur verbrandt hout) of kaarsjes toe te voegen in je omgeving. Let op! Gebruik geen bonsai, omdat deze verstokte groei symboliseert. Ook droge, dode bloemen kun je beter vermijden.

Vuur element.

Het vuur element is het enige element welke niet op natuurlijke wijze voor komt in de natuur. Vuur moet gecreëerd worden. Het is krachtig en verspreid zich razend snel. Het kan je warm maken of je huis laten afbranden. Het vuur element wordt geassocieerd met gezelligheid, geluk, vriendschap, succes dat komt door roem en erkenning. Je kunt het vuur element in je omgeving toevoegen door de kleur rood, paars, roze, driehoekige en puntige vormen te gebruiken. Kaarsen, openhaard en lampen vertegenwoordigen ook het vuur element. Een goed verlichte ruimte heeft veel vuur energie.
Als er een overschot aan vuur is, kan dit woede en overstimulatie veroorzaken. Te veel vuur kan je ruimte overdonderen. Je kunt dan het vuur met water of aarde doven.

Aarde element.

Het aarde element wordt geassocieerd met stabiliteit, traditie, kalmte, zorgzaamheid en liefde. Is er te weinig aarde dan is er een tekort aan concentratie en helderheid, je relaties worden benauwd en verstikkend, je kunt je onveilig voelen. Je kunt het aarde element in je omgeving toevoegen door de kleur geel, beige en aardse tinten te gebruiken. Vierkante vormen, ruit, lage, zware, stenen en keramische objecten vertegenwoordigen ook het aarde element. Kristal kan ook als aarde element je relaties met andere mensen verbeteren. Als er een overschot aan aarde is, kan dit zich manifesteren in lage motivatie en passieve houding. Je kunt het overschot aan aarde in je omgeving met metalen objecten balanceren.

Metaal element.

Het aarde element wordt geassocieerd met creativiteit, oog voor detail, maar ook naar binnen kerende beweging van energie en daarmee ook grote welvaart/vermogen creëren. Is er te weinig metaal dan kun je problemen hebben met beslissingen nemen. Metaal element is een geleider die je nodig hebt om in beweging te komen. Je kunt het metaal element in je omgeving toevoegen door de kleur wit, grijs, goud en zilver, ronde en ovale vormen te gebruiken. Munten, metalen schalen en windgongen, TV, Hifi en computers brengen ook meer metaal energie. Als er een overschot aan metaal is, kan dit zich manifesteren in stijfheid en perfectionisme. Je kunt het overschot aan metaal met water energie balanceren.

 

Met Feng Shui groet,

Wena Brussaard
Master of Feng Shui

©2011 Wena Brussaard / 100% Feng Shui, alle rechten voorbehouden.

WIL JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, NIEUWSBRIEF OF OP EEN WEBSITE? Dat kan, zolang je deze informatie, met een werkende link naar genoemde website opneemt: “Door Wena Brussaard van Feng Shui Design Academy. Ga naar www.fengshuidesignacademy.com voor het aanvragen van het gratis Feng Shui Journaal

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s