Geluk en balans in leven·Kerst·Kleur·Woonkamer

Breng vreugde en geluk in je kerstdagen.

Kerst is een gezellig en warm familiefeest. Vrienden en familie zullen tientallen kilometers reizen om elkaar te bezoeken. Studenten komen voor de feestdagen naar huis. Kerst draait echt om gezellig samen zijn, vooral met mensen van wie je het meeste houdt.

feng shui kerst

Maar zelfs met al de liefde van het seizoen, opwinding en lekker eten, is de kerst voor velen een zeer stressvolle periode. Het kan aan de financiën liggen, voor sommigen is dit een relatie issue, een kwestie van het te druk hebben of zelfs een onvoldaan gevoel omdat je er gewoon meer van had verwacht.

Als je mijn 3 Feng Shui tips wilt volgen, dan kan ik je beloven dat behalve dat je in ‘no time’ een mooi en feestklaar huis zult hebben, je zult je ook meer ontspannen en vredig voelen tijdens de kerstdagen. Dus probeer deze eenvoudige Feng Shui suggesties en verwelkom de verbeteringen, die je niet alleen zult zien, maar zeker ook zult voelen.

TIP # 1

Focus op je voordeur!   

Als je meer goede Feng Shui tijdens de feestdagen in je huis probeert te scheppen, vergeet dan niet dat de positieve Chi, jou via de voordeur van je huis of kantoor bereikt. Je moet echt je best doen om je voordeur en de entree zo ruim en schoon mogelijk te houden, vrij van fysieke objecten, zoals jassen, schoenen, stapels kranten, post, enzovoort.

De ingang van een huis is absoluut de slechtste plek voor rommel. Goede energie komt hier binnen en zal naar de rest van het huis stromen en andere vertrekken ‘voeden’. Als de stroom van Chi bij de voordeur geblokkeerd wordt, dan kunnen er zich ook blokkades op je levenspad manifesteren.

Los verspreide schoenen of pantoffels symboliseren bijvoorbeeld ‘kicking out’ (het wegschoppen) van elke goede Chi dat je huis binnen wil komen (met name als ze met de voorkant naar de deur wijzen). Een deur die niet makkelijk opent, symboliseert een strijd in je leven en een overvolle kapstok en planken suggereren drukke levens. En dit wil je juist tijdens de feestdagen vermijden, niet waar?!

feng shui kerst gang

Bron Afbeelding: Morning Creativity

Houd dit gebied schoon, licht en luchtig om het geluk in alle aspecten van je leven te verbeteren. Het is prima om een aantal meubels en decoraties in de gang te hebben (als dit gebied tenminste groot genoeg is), maar beter niet al te veel. Ingelijste posters met positieve affirmaties of een mooi welkomstbord zijn uitstekend. Zelf na een lange werkdag of boodschappen doen, voel je, je bij de ingang direct welkom en opgeladen door een warme sfeer. Alle zorgen blijven buiten de deur en binnen is er alleen ruimte voor het grote genieten!

Tip # 2

Ruim het op en geef spullen die je niet meer nodig hebt weg!

Begin deze maand met het opruimen van je huis. Denk daarbij aan, dat je op deze manier ruimte vrij maakt voor nieuwe dingen. Je laat ze (alle mooie dingen des levens) nu makkelijker in je leven stromen!

Start in je (kleding)kasten. De spullen die je al langer dan twee jaar niet gebruikt of gedragen hebt, kun je met een gerust hart weg doen. Je hoef ze niet per se weg te gooien. Geef ze aan een goed doel, maak er iemand blij mee, maar zorg dat ze uit jouw kasten/huis verdwijnen.

Vaak hangen er veel herinneringen, goede of slechte, aan een bepaalde jurk of souvenir. Vraag dan eerst aan jezelf of dat item jou blij maakt. In veel gevallen hebben we te maken met voorwerpen die ons niet langer dienen, dus waarom zou je ze willen houden? Bedenk hoeveel mensen tegenwoordig in nood zijn en dat je een kleine bijdrage kunt doen aan het verbeteren van de kwaliteit van hun leven. Dat geeft een goed gevoel.

En stop niet bij de kasten. Loop systematisch je hele huis door en doe een ‘Chi stroom check’. Wat ik daarmee bedoel is, dat als je gemakkelijk door elke kamer kunt wandelen en niet over de meubels, dozen, speelgoed of andere obstakels struikelt, dan kan de Chi ook gemakkelijk stromen. We willen dat de Chi in zachte bochtjes door je huis kan meanderen. Kom je obstakels tegen, verander dan iets in het interieur, zet dingen weg of plaats ze in een opslag, zodat de Chi beter kan bewegen.

feng shui kerst kasten

Bron Afbeelding: Brigitte Kroone en Dennis Brandsma  / VT Wonen

Vergeet niet, dat als je gasten van ver weg op bezoek hebt, je huis ook sneller overvol raakt. Creëer van tevoren ruimte voor hun bagage en meegenomen ‘ditjes en datjes’ zodat iedereen zich fijn en op hun gemak kan voelen. Zelf zul je er ook beter van worden. Als je om je heen kijkt dan zie je rust, licht en ruimte. Een prachtig huis dat liefde en harmonie uitstraalt. Je hoeft je niet meer te schamen of schuldig te voelen als de gasten jouw privé vertrekken zien. Alles is mooi en geeft je energie en kracht om het beste uit deze feestmaand te halen.

TIP # 3

Kies de kerstversiering volgens de windhoek waarin ze staan en het bij deze windhoek horend element. 

We komen nu in de leuke periode van het jaar waarin we alle kerstversieringen van de zolder halen en rondom het huis of kantoor gaan plaatsen, om deze een feestelijke sfeer te geven. Ik hou enorm van deze tijd, en ik verwonder me elk jaar weer van alle prachtige decoraties bij mensen thuis. We maken er echt een spektakel van, een waar genot voor lichaam en geest. 

Maar kunnen al deze uitbundige decoraties, vele kleuren en flitsende lichtjes invloed hebben op de Feng Shui van je huis? Het antwoord is JA! Ze kunnen een enorm effect hebben op de ruimte en al helemaal als ze op de verkeerde plek staan, dan ga je het ook echt voelen en ervaren als disharmonie, onrust of spanning.

feng shui kerst licht

Bron afbeelding: Christmaholic.nl / Wunderschoen-gemacht.blogspot.de

Kerstbomen en andere kerstversieringen kunnen in het algemeen veel Yang energie produceren met al die knipperende lichten en heldere kleuren. De vorm van de kerstboom wordt ook geassocieerd met het element vuur (Yang) die ofwel een positief of negatief effect kan hebben, afhankelijk van waar deze wordt geplaatst.

De beste plaats voor je kerstboom, met betrekking tot de jaarlijkse en maandelijkse vliegende sterren in december 2013, is het noorden, noordoosten, oosten, zuidoosten, zuidwesten, westen en midden van je hele huis of een kamer. De meest optimale hoek zou het noorden, oosten en noordoosten zijn. Een kerstboom of flitsende versieringen in deze hoeken kunnen veel geluksenergie opwekken en voor liefdevolle en prettige kerstdagen zorgen.

Probeer zuinig te zijn met alle Yang versieringen in de noordwest en zuidhoek van je woonruimte. In december 2013 zijn dit de minder gunstige hoeken en je wilt deze liever niet extra stimuleren. Ook het branden van kaarsen in deze gebieden zal niet bevorderend zijn voor een harmonieuze kerstsfeer.

feng shui kerst kaarsen

Bron afbeelding: donteversaygoodbye.tumblr.com / Stylizimo

Een van de traditionele kenmerken van Kerstmis is natuurlijk een mooi dienblad met kaarsen in het midden van de tafel op eerste kerstdag en ook het gezellig rondom de flikkerende vlammen van de open haard zitten doet het altijd goed. Maar let op, het effect van kaarsen en vuur kan volgens Feng Shui heel krachtig zijn. In een ongunstige situatie kan het verlies van rijkdom, ongevallen en relatieproblemen veroorzaken. Maar als je de gunstige gebieden met vuur versterkt dan creëer je juist veel goede vibes.

Hieronder een kort overzicht van het effect van vuur energie in alle windhoeken:

 • Noordwest – Brand geen kaarsen hier om ongelukken en geldverlies te voorkomen. 
 • Noord – Plaats kaarsen (vuur) hier tijdens de kerstperiode voor meer warmte en gezellige sfeer.
 • Zuid – Plaats kaarsen (vuur) hier tijdens de kerstperiode om conflicten te vermijden.
 • Oost – Plaats kaarsen (vuur) hier tijdens de kerstperiode voor een gezellige familiefeest.
 • ZuidoostBrand geen kaarsen hier om geldverlies te voorkomen.
 • Noordoost – Plaats kaarsen (vuur) hier tijdens de kerstperiode voor een feestelijke sfeer en geluk.
 • Zuidwest – Plaats kaarsen (vuur) hier tijdens de kerstperiode voor meer liefde.
 • WestPlaats geen kaarsen (vuur) hier. 
 • Centrum – Plaats kaarsen (vuur) hier tijdens de kerstperiode voor een goed begin van het nieuwe jaar.

En natuurlijk heb ik ook wat Feng Shui kleurentips voor de kerstversieringen. Ik heb dit keer, in plaats van tips per windrichting te geven, besloten om gunstige kleurencombinaties per 2 windrichtingen te bepalen. Een kamer valt meestal binnen meer dan 1 windrichting en omdat ik vaak van mensen hoor, dat ze het moeilijk vinden om de elementen met elkaar te combineren, hierbij dus een super praktisch overzicht, die je leven wat makkelijker gaat maken.

WINDRICHTING ELEMENTEN GUNSTIGE KLEUREN COMBINATIES
N, NO WATER / AARDE+ METAAL BLAUW, ZWART, WIT, ZILVER,GOUD, GRIJS, GEEL, BEIGE
NO, O AARDE / HOUT+ WATER GEEL, BEIGE, BLAUW, ZWART,GROEN, BRUIN
O, ZO HOUT / HOUT+ WATER GROEN, BRUIN, BLAUW, ZWART
ZO, Z HOUT / VUUR+ WATER GROEN, BRUIN, ROOD, ROZE,PAARS, ORANJE
Z, ZW VUUR / AARDE ROOD, ROZE, PAARS, ORANJE,GEEL, BEIGE
ZW, W AARDE / METAAL GEEL, BEIGE, WIT, ZILVER,GOUD, GRIJS
W, NW METAAL / METAAL+ AARDE WIT, ZILVER, GOUD, GRIJS,GEEL, BEIGE
NW, N METAAL / WATER WIT, ZILVER, GOUD, GRIJS,BLAUW, ZWART

Gebruik deze tips om de Kerstvreugde dit jaar te verdubbelen. Zo verzeker je jezelf en je familie van leuke herinneringen.

feng shui kerst vreugde

Bron afbeelding: basiclabelsweden.blogspot.nl / floorabellasbeautifulliving.blogspot.nl 

Ik wens je hele fijne feestdagen vol liefde, vrede en geluk toe!

Love, Wena

Feng Shui Master Wena Brussaard

©2013 Wena Brussaard / 100% Feng Shui, alle rechten voorbehouden.

WIL JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, NIEUWSBRIEF OF OP EEN WEBSITE? Dat kan, zolang je deze informatie, met een werkende link naar genoemde website opneemt: “Door Wena Brussaard van Feng Shui Design Academy. Ga naar www.fengshuidesignacademy.com voor het aanvragen van het gratis Feng Shui Journaal

Advertentie

4 gedachten over “Breng vreugde en geluk in je kerstdagen.

 1. Hallo Wena,

  Ik ben me sinds kort aan het verdiepen in fenq shui en ik heb nu twee keer een blog van je ontvangen en lees deze met plezier. Ik heb wel een vraag, wanneer je zegt dat je iets in een bepaalde windrichting in de kamer mag/ kunt plaatsen. Vanaf welk punt bepaal je de windrichtingen in de kamer.

  Optie 1. Is het zo dat het is vanaf de ingang van de kamer. Dus dat de deur altijd het noordelijke punt van de kamer is en recht tegenover de deur het zuidelijke punt?

  Optie 2. Of is het zo dat je kijkt vanaf de oriëntatie van de kamer, dus stel mijn woonkamer is zuidelijk. Dan is mijn deur dus het zuidelijke punt (en kan ik hier beter geen kerstboom neer zetten) en is recht tegenover mijn deur dus het noordelijke punt.

  In het boekje wat ik heb over fenq shui kan ik niet echt duidelijk vanuit de plaatjes zien hoe het nu zit.

  Ik hoop dat je me kunt helpen!

  Groet,

  Kim

  1. Hallo Kim,
   Leuk te horen dat je mijn Feng Shui blogs met veel plezier leest.

   In klassieke Feng Shui gebruiken wij altijd het kompas. De oriëntatie van de kamer volgens de windrichtingen vormt de basis voor de Feng Shui analyse. Je staat in het midden van de ruimte en je maakt een kompas reading. Vervolgens breng je de windrichtingen op de plattegrond van deze ruimte over en implementeer je de bijhorende Pa Kua gebieden.

   In jouw Optie 1 noem jij een methode van de Black Hat Sect Tantric Buddhist Feng Shui. Deze methode, ook moderne Feng Shui genoemd, is pas recent (jaren zeventig) ontstaan in Amerika en gebruikt hierbij geen kompas. Daarom ontstaan er ook vaak verwarringen in de toepassing van de Pa Kua. In mijn cursus MODULE 1 leg ik uitgebreid uit hoe je deze verwarring kunt voorkomen en wat de wezenlijke verschillen zijn.

   Ik wens je veel leesplezier met de volgende blogs en wellicht ontmoeten wij elkaar ooit op een cursus of lezing over Feng Shui.

   Wena

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s