Chinese astrologie·Chinese Nieuwjaar·Geluk en balans in leven·Tijdaspect in Feng Shui

Een vooruitblik op 2022 – het jaar van de WATER TIJGER

Al meer dan vierduizend jaar lang proberen de Chinezen met behulp van o.a. Feng Shui en astrologie de wisselwerking van de kosmische energieën op ons leven te doorgronden. De interactie tussen sterren en planeten heeft een zekere invloed op ons bestaan.

 • Wat staat er in de sterren voor dit jaar geschreven?
 • Wat kun je dit jaar ondernemen om succesvoller te zijn?
 • Welke activiteiten kun je beter vermijden om de minder positieve energieën niet al te veel uit te dagen?

Een aantal antwoorden vind je alvast in dit artikel.

Volgens de Chinese astrologie is 2022 het jaar van de TIJGER.

Omdat Chinezen in maanjaren rekenen, begint het nieuwe jaar op dinsdag 1 februari en eindigt deze op 21 januari 2023.

In de Chinese astrologie wordt elk dierenriemjaar niet alleen geassocieerd met een dierenteken (rat, os, tijger, konijn, draak, slang, paard, schaap, aap, haan, hond en varken), maar ook met één van de vijf elementen: Metaal, Water, Hout, Vuur en Aarde. Elk van de vijf elementen zal dan ook als Yin (vrouwelijke) of Yang (mannelijke) energie verschijnen. In 2022 heerst het element van Yang Water, het is dus een Yang Water Tijger jaar of een Zwarte Water Tijger jaar.  

De Tijger bezet de derde positie in de Chinese dierenriem. Je bent een “TIJGER” als je geboren bent in een van deze jaren: 2022, 2010, 1998, 1986, 1974, 1962, 1950.

BEROEMDE TIJGERS

Prinses Beatrix, Lady Gaga, Sven Kramer, Bridget Maasland, Chuck Berry, Yes-R, Demi Moore, Drake, Victoria Beckham, Jamai Loman, Marianne Timmer, Sonja Bakker, Ron Brandsteder, Paul de Leeuw, Tygo Gernandt, Queen Elizabeth II, Jodie Foster, Shawn Mendes, Brigitte Kaandorp, Marco Polo, Frits Wester, Marilyn Monroe, Mel Brooks, Kim van Kooten, Jack van Gelder, Michelle Yeoh, President Dwight D. Eisenhower, Myrna Goossen, Tom Cruise, Fidel Castro, Robbie Williams, Stevie Wonder, Leonardo DiCaprio, David Attenborough, Hugh Hefner, Richard Branson, Agnetha Fältskog (ABBA), Penélope Cruz, Steve Wozniak (Apple), Sheryl Crow, Jimmy Fallon, Eva Mendes, Chuck Berry, Paula Abdul, Emilia Clarke, Bradley Cooper, Kit Harington, Jay Leno, Olivia Colman, Lindsay Lohan en Bernie Madoff.

Compatibele dierentekens dit jaar zijn:

Excellent – Hond en Paard

Geheime Vriend – Varken   

Dierentekens in conflict met Tai Sui:

Direct conflict – Aap

Indirect conflict – Tijger, Slang en Varken 

Water Tijger

De Tijger staat voor energie, kracht, bescherming, altruïsme, leiderschap, doelgerichtheid, respect, revolutionaire ideeën maar ook kwetsbaarheid, gevoeligheid, zelfzuchtigheid, zelfoverschattendheid en een “alles of niets” houding.

Yang Water beheerst het jaar van de Tijger. Het element van de Tijger zelf is Hout. De jaarelementen Water en Hout staan in harmonie met elkaar (water voedt hout en laat planten groeien). Het is daarom een jaar van grote kansen, er is een welvaartpotentieel maar alle jaren van de Tijger dragen ook een element van GEVAAR met zich mee. Dit omdat de Tijger een wild en angstaanjagend dier is.

De Tijger is natuurlijk ook een prachtig en majestueus schepsel, en de Chinezen geloven dat wanneer de Tijger arriveert, zo ook RIJKDOM en MACHT verschijnt!

Het jaar van de Water Tijger kan het leven van ons allemaal drastisch veranderen, zowel in de positieve als minder positieve manier. Het ligt eraan of je bereid bent in 2022 een of twee risico’s te nemen en of de jaarelementen jouw persoonlijke geboortelementen ondersteunen (zie ook Feng Shui Reading).

Yang Water Tijger brengt in het algemeen geluk aan mensen wiens gelukselement Water of Hout is.

 • Als je zelfelement Metaal is (volgens BaZi), dan staat Water voor je kinderen en Tijger voor je rijkdom.
 • Als je zelfelement Water is, dan symboliseert Water je vrienden en brengt de Tijger jou nieuwe creatieve ideeën.
 • Als je zelfelement Hout is, dan is Water je ondersteuning, middelen en autoriteit en Tijger je metgezel.
 • Als je zelfelement Vuur is, dan is Water je carrière en Tijger je support.
 • Als je zelfelement Aarde is, dan is Water je geld en brengt Tijger je macht en erkenning.

Jaarelementen.

2022 is het jaar van de 壬(Ren) Yang Water Tijger.

Yang Water vertegenwoordigt oceanen, meren, en stromende rivieren. Water symboliseert transparantie, communicatie en ook grote fysieke en mentale kracht om dingen te bewegen en ontberingen te doorstaan. Water versterkt ook intuïtie, en dit helpt om zowel mensen als situaties goed aan te voelen.

De Tijger hoort bij het Yang Hout element. Yang Hout vertegenwoordigt hoge, stevige bomen zoals die in het bos groeien. Yang Hout mensen worden gezien als één van de meest koppige, inflexibele, tactloze en conservatieve mensen. Van nature denkers, kunnen ze echter soms inflexibel zijn in hun benadering van dingen – dit omdat grote bomen in essentie rechtop groeien en gestaag in de richting van de zon.

Yang Water Tijger is het teken van een tijger die in de rivier staat. Het zal mensen geen pijn doen tijdens het verblijf in het water (winter / vroege voorjaar).

De Tijger zelf staat voor kracht, bescherming, leiderschap en revolutionaire ideeën maar ook gevoeligheid, zelfoverschattendheid en een “alles of niets” houding.

Door de invloed van het element Water is de Tijger wat rustiger en zachter dan andere Tijgers. Water Tijger kan zich beter inleven in de emoties en zienswijzen van anderen, waardoor hij heel begripvol en empathisch is. Water Tijger heeft sterke intuïtie waardoor hij snel doorheeft hoe iets of iemand in de kern in elkaar zit.

Water maakt de Tijger ook wat voorzichtiger. Een nadeel hiervan is dat het moeilijker wordt om beslissingen te nemen. De Tijger wacht dan liever af tot een situatie zich vanzelf oplost. Water Tijger houd ook van dagdromen. Dit allemaal kan de Water Tijger belemmeren om zijn doelen te bereiken, waardoor hij mogelijk wat minder succesvol is dan andere Tijgers.

Jaarelementen in harmonie

In 2022 staat het Water element boven het Hout. Als twee elementen zich in de productieve geboortecyclus bevinden en een ondersteunende relatie hebben (water voedt hout en laat planten groeien), zal het jaar meer harmonie hebben. Dit gebeurde in het jaar 2018. Toen stond de Aarde boven de Aarde (Aarde Hond jaar). In 2018 sloten de VS vrede met Noord-Korea, wat een geruststellend beeld voor de toekomst zou kunnen schetsen.

De Yang Water-Hout elementen configuratie van 2022 zal zeer waarschijnlijk helpen om conflicten op te lossen en meer harmonie in internationale relaties (betrekkingen) te brengen. Sinds 2019 lijdt de wereld onder de invloed van koud en donker Yin Water en Metaal elementen dat angst met zich meebrengen, evenals de totale afwezigheid van Vuur om warmte en vertrouwen te geven.

Gelukkig verandert dit in 2022. Het Hout van de Tijger wordt beschouwd als geboorteplaats en moeder van Vuur en er is Yang Vuur verborgen in het Hout, wat langverwachte warmte (hoewel verborgen), geluk en positieve energie brengt. Het Yang Water daarentegen, dat woest oceaanwater vertegenwoordigt, kan soms in een tsunami veranderen. Dit kan leiden tot impulsieve en heftige gewelddadige acties zonder zorgvuldige afweging en planning. Een reële kans op conflicten bestaat dus nog steeds.

2022 wordt dus een jaar van transparantie, communicatie, alertheid, nieuwsgierigheid en intelligentie. Een jaar gevuld met energie en opwinding. Kansen voor degenen die bereid zijn één of twee risico’s te nemen, zijn er in overvloed. Maar er is ook een reële kans voor revolutionaire ideeën, gevechten over territorium, broze partnerschappen kunnen verbroken worden en impulsieve acties leiden tot gemiste kansen.

Maar het lijkt erop dat het Water Tijger jaar toch iets positiever en productiever zal zijn en er zou meer behoefte moeten zijn aan een vreedzaam, herstel en genezingsjaar na de rampzalige COVID 19 pandemie in de afgelopen twee jaar. Als zodanig zal het gemakkelijker zijn om tot een vreedzame regeling te komen om spanningen en confrontaties op te lossen.

De BaZi jaarenergie chart van het jaar, laat een grote hoeveelheid aan welvaartselementen zien. Maar rijkdom en succes kan alleen worden gerealiseerd als de Tijger tevreden is… een hongerige of boze Tijger kan verwoestend en levensgevaarlijk zijn!

En dus….

 • Hoe je een tijger temt en hem tot je bondgenoot maakt?
 • Wat heeft 2022 voor jou in petto?
 • Worden jouw dromen werkelijkheid?

Alle 4 YANG PILAREN van de BaZi jaarchart wijzen op een snel bewegend en actief jaar. Maar hoe houd je de koers stevig vast en slaag je er in kansen op het juiste moment te grijpen, in plaats van ze te voorbij te laten gaan. De energieën van de in 2024 startende PERIODE 9 beginnen ook langzaam in het spel te komen. Welke trends voor de komende 20 jaar kunnen wij verwachten?

Ik vertel je in deel 2 van dit artikel graag nog meer leuke weetjes over het komende jaar, maar ik wil je ook van harte uitnodigen om deel te nemen aan de Feng Shui Nieuwjaarslezing 2022 die ik op 22 januari 2022 ga geven. In dit geweldig LIVE-online event leer je meer geheimen van 2022 en ontdek je hoe je het maximale voordeel uit het jaar voor jezelf, jouw familie of bedrijf kunt halen. Hoe je de koers stevig vast kunt houden en kansen op het juiste moment moet grijpen, in plaats van ze voorbij te laten gaan.

 • Hoe blijf je BESCHERMD in 2022?
 • Hoe kun je de RIJKDOM & CREATIEKRACHT van de Tijger zelf manifesteren?
 • Hoe houd je de heftige CONCURRENTIE op afstand?
 • Hoe ervaar je meer GELUK in de wereld vol chaos?

Wil je antwoord op deze vragen en nog veel meer, dan is de Feng Shui Nieuwjaarslezing hét event waar je bij moet zijn. Graaf samen met mij dieper in de essentie van alle energieën van het Tijger-jaar en ontdek hoe je een gezond en succesvol jaar kunt manifesteren?! Neem de nodige stappen om chaos om te zetten tot harmonie in je leven.

Tijdens de lezing praat ik over de globale invloeden die voor ons allemaal gelden in het jaar van de Water Tijger, maar ik geef je ook persoonlijke tips en jaarhoroscopen met inspirerende lifestyle collages voor elk van de 12 Chinese dierentekens. Ken je jouw Chinese dierenteken nog niet? Bereken deze dan hier>>>

SCHRIJF JE SNEL IN om dit allemaal te leren!

Dit wordt alweer de 8e editie van de Nieuwjaarslezing en ook dit jaar wordt deze weer druk bezocht.

Deze lezing is VOOR IEDEREEN geschikt, ook als je nog nooit met Feng Shui en Chinese astrologie hebt gewerkt. Meer informatie en inschrijving via: www.fengshuidesignacademy.com

Mocht je meer hulp / begeleiding of een consult nodig hebben, kun je mij altijd bellen of e-mailen. Ik zal jouw situatie op een dieper niveau analyseren en op zoek gaan naar een oplossing van de blokkades die je ervaart.

LOVE,

Feng Shui Master Wena Brussaard Feng Shui Design Academy

Wena Brussaard
Feng Shui Master Consultanat

©2021 Wena Brussaard | Feng Shui Design Academy. Alle rechten voorbehouden.

WIL JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, NIEUWSBRIEF OF OP EEN WEBSITE? Dat kan, zolang je deze informatie, met een werkende link naar genoemde website opneemt: “Door Wena Brussaard van Feng Shui Design Academy. Ga naar www.fengshuidesignacademy.com voor het aanvragen van het gratis Feng Shui Journaal “

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s