Feng Shui Scholen·Geluk en balans in leven

Traditionele Feng Shui versus Moderne Feng Shui.

Een aantal keer per jaar krijg ik het verzoek om klanten bij te staan met het op orde brengen van hun woning of kantoor met behulp van klassieke Feng Shui. Dan bedoel ik niet mijn reguliere consulten, maar eigenlijk opdrachtgevers die al eens de hulp van een consultant hebben ingeroepen, het advies hebben opgevolgd en nu in een ‘iets mindere florissante positie verkeren’- op z’n zachts uitgedrukt.

Wat ik van mijn laatste klant hoorde heeft mij echt wakker geschud. Deze dame zei: ‘Ik voel me opgelicht. Ik kreeg een mooi spiritueel verhaaltje en wat kleurtjes en geen concrete dingen. Ik weet helemaal niet hoe het met de energie van mijn woning gesteld is en waarom ik bepaalde dingen ervaar. Nu is de situatie nog erger geworden en ik heb urgent hulp nodig’.

Hoe kan dat, dan vraag je jezelf af, assistentie ingeroepen van een Feng Shui consultant, een professional ga je dan maar van uit, dus dan zou het allemaal goed moeten zijn. Toch?!

Feng Shui Design Academy 1

Tja, normaal gesproken wel. Maar soms tref je een situatie aan waarbij de consultant wellicht niet helemaal alle Feng Shui kennis onder de knie had (komt zelden voor), soms omdat de opdrachtgever niet alle remedies en voorstellen uitvoert – dan heb je zoiets als een auto, maar dan zonder benzine – nice to have, maar werkt niet.

En dan (dit komt heel vaak voor), een opdrachtgever wil Feng Shui in huis toepassen, oriënteert zich op het internet, vraagt rond bij vrienden en kennissen en maakt een keuze. Juiste volgorde – maar als Feng Shui niet je dagelijkse bezigheid is, laat staan je beroep, dan kan het zijn dat je niet weet dat de ene Feng Shui, de andere niet is.

Ik zie je denken, hoe bedoel je? Verschillende Feng Shui?!
Feng Shui is van oudsher ontstaan van uit natuurkunde, tradities, wiskundige inzichten en berekeningen en nog veel meer. De klassieke Feng Shui dateert al uit de tijd van de oude Chinese Keizers, zo’n 6.000 jaar geleden. Is altijd door de jaren heen volledig gedocumenteerd en verfijnd.

Deze traditionele Feng Shui herken je zeer snel aan het feit dat de consultant een kompas gebruikt – want in de basis is Feng Shui gebaseerd op de magnetische velden van de aarde en de invloed die dit op ons mensen en onze omgeving heeft. Daarnaast gebruikt de klassieke Feng Shui berekeningen zoals het Kua getal, Flying Stars en Trigram horoscopen – van het huis én van de bewoners.

En hoe zit het met die ‘andere’ Feng Shui? Goeie vraag, normaal genomen noemen we die ‘andere’ Feng Shui, gewoon Feng Shui – maar zo heet deze stroming in het echt niet. De echte naam is Black Hat Sect of Black Hat Sect of Tantric Buddhism (BTB), beter bekend als Westerse Feng Shui.

Deze methode is pas 40 jaar oud en stamt uit de jaren ‘70 van de vorige eeuw en komt van origine uit Amerika. Kenmerkend is dat het een mengeling van Tibetaans Boedhisme, Taoisme, basis Feng Shui (symboliek van de Pa Kua/Bagua), Japanse astrologie (9-Star Ki) en westerse invloeden is.

In deze school zijn eigenlijk alle huizen gelijk en wordt er geen kompas gebruikt (Noorden zit altijd in de voorgevel), maar in de volksmond wordt deze vorm ook vaak gewoon Feng Shui genoemd. Zo is de verwarring compleet. In deze stroming gebruikt men, zoals gezegd geen kompas, dus wordt er ook geen rekening gehouden met de aardse invloeden en zijn de voorstellen van een consultant dan ook intuïtief en niet op basis van berekeningen en feitelijke gegevens.

Dus wat gebeurt er in de praktijk, de ene stroming wordt verward met de andere en komen de uitkomsten niet overeen! Maar dat is nog niet het ergste. Binnen de klassieke Kompas Feng Shui, wordt bij het kiezen van de beste huis lay-out altijd rekening gehouden met de bewoners (geboortedatum, Kua getal, etc.) – heeft allemaal te maken met de goede- en minder goede windrichtingen.

Je bepaalt eigenlijk al direct of deze ruimte wel voor jou geschikt is. Ben je compatibel met je woning? Haal je in deze ruimte het meeste uit je potentie? Is deze ruimte het beste voor jouw gezondheid, je relaties maar ook voor jouw financiële positie? Krijg je hier energie van of kost het jou energie als je hier langdurig zal verblijven? In goede Feng Shui moet alles om ons heen in harmonie zijn. En dat kun je het beste bepalen als je alle diepgaande berekeningen hebt uitgevoerd.

Wat doet de Westerse stroming dan anders? Die houdt geen rekening met de compatibiliteit tussen de ruimte en de bewoner(s). Vaak wordt in de analyse alleen de Pa Kua (energiemap) op het huis gelegd en de best passende kleuren en materialen bepaald. Maar ook hier zie je duidelijke verschillen in de toepassing.

In de traditionele Feng Shui wordt de Pa Kua zo neergelegd, zodat deze overeenkomt met de ware windrichtingen afgelezen op het kompas. De positie van de voordeur zal de ware windrichting onthullen, bijvoorbeeld het Zuiden (ROEM hoek, VUUR element, kleur rood) of Zuidwesten (RELATIE hoek, AARDE element, kleur beige). Bij Westerse Feng Shui geldt voor een huis, dat de voordeur/voorgevel altijd aan de Noordkant ligt– of dit in werkelijkheid zo is of niet. Heeft dus ook consequenties voor de rest van de woning!

Dus kan het voorkomen dat de Pa Kua zo op je huis wordt neergelegd, dat bijvoorbeeld binnen de traditionele Feng Shui het Zuidoosten, jouw WELVAART hoek – HOUT element, (waar jouw inkomen / geldgeluk bepaald wordt) zich bij de voordeur bevindt. Zie de afbeelding onder. Echter binnen de westerse / moderne methode kan ditzelfde gebied ineens als VRIENDEN hoek – METAAL element, (rechts onder van het huis) worden aangemerkt, omdat de voordeur rechts vanuit het midden van de voorgevel ligt.
FENG SHUI SCHOLEN

Het advies is dan om in dit gebied (volgens de westerse methode) metalen voorwerpen te plaatsen, kleur wit en grijs om de energie van het METAAL element te versterken. Maar zoals je begrijpt, is volgens de traditionele methode gebleken dat deze hoek juist jouw welvaart bevordert en staat voor het element HOUT (bloemen, planten, kleur groen en bruin, etc.). Zodra je hier met METAAL gaat werken…. nou dan weet je gelijk wat er met je financiële positie binnenkort gaat gebeuren – juist, je vernietigd de boel helemaal zelf. METAAL element is namelijk destructief voor HOUT (volgens de 5 elementen theorie).

Je ziet nu zelf dat er duidelijke verschillen zijn tussen de oude en nieuwe benadering. Mijn advies is daarom om nog voordat je aan de slag gaat met Feng Shui, eerst een bewuste keuze te maken met welke methode je wilt werken en verzeker jezelf dat deze jou de gewenste resultaten zal brengen. Laat niets aan toeval, maar neem je lot in eigen handen. Als je naar een specialist gaat, wil je ook eerst weten of zijn / haar methoden werken en de ervaringen van een aantal referenties kennen? Wees niet bang om dit ook aan je Feng Shui expert te vragen.

Wil je zelf met Traditionele Feng Shui aan de slag, dan kun je dat natuurlijk leren. Kijk bijvoorbeeld naar mijn Beroepsopleiding Feng Shui Expert op Feng Shui Design Academy www.fengshuidesignacademy.com. Wil je liever een consult op basis van traditionele Feng Shui inhuren. Zoek dan naar een consultant die gecertificeerd is in Kompas Feng Shui in het Nederlands Feng Shui Register, allemaal gecertificeerde consultants die opgeleid zijn in de Klassieke Feng Shui technieken. Meer weten www.nfsr.nl. Zo weet je zeker dat je een consultant inhuurt die een gedegen Feng Shui opleiding heeft gevolgd, een erkend diploma op zak heeft, gecertificeerd is en kennis heeft zoals gedoceerd door de grote Feng Shui meesters, zoals Lillian Too, Yap Cheng Hai en Raymond Lo.

Hopelijk heb ik je zo een stuk beter wegwijs gemaakt in Feng Shui. Zo herken je het verschil en weet je wat je kunt verwachten van goede Feng Shui.

LOVE,

wena brussaard wellnest

WENA

O ja, wil je deze blog delen in jouw netwerk? Je kan daarvoor onderstaande social media knoppen gebruiken. Zo profiteren zoveel mogelijk mensen van mijn tips. Hartelijk dank alvast!

© 2015 Wena Brussaard, ALLURE | Angel Feng Shui. Alle rechten voorbehouden.

WIL JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, NIEUWSBRIEF OF OP EEN WEBSITE? Dat kan, zolang je deze informatie, met een werkende link naar genoemde website opneemt: “Door Wena Brussaard van Feng Shui Design Academy. Ga naar www.fengshuidesignacademy.com voor het aanvragen van het gratis Feng Shui Journaal

3 gedachten over “Traditionele Feng Shui versus Moderne Feng Shui.

  1. dag Wena een paar jaar geleden ben je bij ons thuis geweest en we hebben veel veranderd nav jou adviezen. echter hebben we niet het gevoel gehad dat dit huis veel goeds voor ons in petto had. Nu we binnenkort het huis gaan verkopen en we zijn bezig op zoek naar een ander huis. is mijn vraag aan jou. we hebben twee huizen bezichtigen die ons veel aanspreek maar het wordt mij niet echt duidelijk hoe ik het plattegrond kan toepassen en bereken welke van de twee huizen gunstige voor ons is. bij beide hebben we gemengde gevoelens en deze ker willen we met volle verstaan een huis uitkiezen.
    Is het mogelijk dat per mail advies van jou kan krijgen???? natuurlijk tegen betaling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s