Geluk en balans in leven·Tijdaspect in Feng Shui

Kung Hai Fat Choi! Gelukkig Nieuwjaar!

‘Kung Hai Fat Choi’– met deze woorden gaan de Chinezen elkaar op 10 februari (vandaag!) gelukkig Nieuwjaar wensen. Wij hebben het nieuwe jaar al op 1 januari verwelkomd maar persoonlijk vind ik het leuk om dit twee keer te doen! Als westerling heb ik een groot respect voor onze eigen tradities en wil ik deze dan ook cultiveren, maar als Feng Shui beoefenaar en enthousiast vind ik het ook heel leuk en belangrijk om volgens de natuurlijke cycli van het universum te leven. Daarom ga ik op 10 februari nog een keer het begin van het nieuwe jaar vieren. Een extra feest, het moet toch heel leuk zijn om dit te doen! En gunstig ook! Elke feestelijke gelegenheid creëert veel positieve Yang energie die geluk stimuleert.

chinese-new-year-party

Bij het Chinees nieuwjaarsfeest hoort veel eten, vuurwerk en drakendansen. Met de drakendans wordt volgens de Chinezen voorspoed en geluk gebracht. Tijdens de maaltijd op oudejaarsavond kun je negen gerechten voorbereiden. Negen symboliseert oneindigheid aan geluk. Bepaalde gerechten kunnen lang leven, welvaart, geluk en gezondheid symboliseren. Sla bijvoorbeeld klinkt in het Kantonees als het woord “fortuin”. Er wordt ook veel vis gegeten, omdat vis in het Chinees ‘yu’ is, en dis het woord voor ‘overvloed’ dat net op dezelfde manier wordt uitgesproken. Wie veel vis eet, trekt dus overvloed aan – en laat het nou nog lekker gezond zijn – twee voor de prijs van één zullen we maar zeggen.

Kinderen krijgen van volwassenen geld in kleine rode zakjes. Dit is het geluksgeld voor het komende jaar. Om meer geluk in het nieuwe jaar te ervaren, plaatsen mensen ook een schaal met mandarijnen op tafel. Het woord ‘mandarijn’ klinkt in de Chinese taal als ‘goud’. De schaal wordt nog met gouden muntjes en snoep versierd. Laat deze schaal 15 dagen staan, net zo lang als de Nieuwjaarsfestiviteiten duren. Heb je vandaag nog geen mandarijnen in huis, maak je er niet te druk over. Haal ze gewoon morgen in de winkel en maak je eigen schaal van geluk. Wat ik altijd doe, is het plaatsen van mijn hartswens tussen de mandarijntjes, in een rode envelop natuurlijk. Echt zo’n persoonlijk accentje.

Op nieuwjaarsdag zelf kun je beter niet schoonmaken, omdat je het geluk wel eens zou kunnen wegpoetsen. Er wordt ook een deurgod op de voordeur gehangen (ik zelf strooi gewoon wat zout voor de deur), om de kwade geesten af te schrikken, en normaliter wordt er luid knetterend vuurwerk met zoveel mogelijk kabaal afgestoken om ze weg te jagen. En er worden natuurlijk ook veel offers gebracht, waaronder wierook en fruit om de goden gunstig te stemmen. Zelfs wie er niet echt in gelooft, doet het toch maar om op zeker te spelen.”

De Chinese Nieuwjaarsperiode eindigt met het lantaarnfestival op de vijftiende dag van het nieuwe Chinese jaar. Op deze dag worden vaak lampionnen buiten aan de deur gehangen.
In Nederland wordt het Chinees Nieuwjaar in een stad als Den Haag en Amsterdam – waar veel Chinezen wonen en ondernemen – uitbundig gevierd. Doe je dit jaar mee?

Ik wens je alvast een schitterend jaar van de Slang toe vol geluk, liefde, vreugde, succes en een goede gezondheid!

Love,

Wena Brussaard
Master of Feng Shui

P.S.: In verband met het tijdsaspect van Feng Shui (energie is constant in beweging en elk jaar verandert het energiepatroon) is het belangrijk om er voor te zorgen dat je huis en kantoor steeds in harmonie met de energie van het jaar is ingericht. Het bijhouden van de jaarlijkse beweging van de energie zal je helpen gezonder te blijven en rijker te worden.
Stem je huis (en kantoor) op de energie van het nieuwe jaar af, plaats alle remedies op de juiste locaties en pas je slaap-, zit- en werkrichtingen aan. De Feng Shui aanpassingen zullen zorgen voor harmonie en balans in je omgeving voor het hele jaar. Op deze manier schep je ruimte voor nieuwe mogelijkheden, geluk, overvloed, liefde en gezondheid. En zo wordt 2013 alweer een schitterend jaar!  

Wil je jouw huis ook aan de energie van 2013 aanpassen, om zo harmonie en balans te creëren in je woning?

Neem dan snel contact met mij op. Het is zeker nog niet te laat voor een update, elke dag van ons leven is belangrijk en zowel wij als onze omgeving verdienen het beste.  

WIL JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, NIEUWSBRIEF OF OP EEN WEBSITE? Dat kan, zolang je deze informatie, met een werkende link naar genoemde website opneemt: “Door Wena Brussaard van Feng Shui Design Academy. Ga naar www.fengshuidesignacademy.com voor het aanvragen van het gratis Feng Shui Journaal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s